Geriatrie Fysiotherapie, therapie gericht op ouderen

Naar overzicht

Geriatrie Fysiotherapie, therapie gericht op ouderen

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut. De geriatriefysiotherapeut is gespecialiseerd in de complexe zorg voor de kwetsbare ouderen.  Enkele voorbeelden hiervan zijn oa. revalidatie van patiënten na een beroerte of na een ongeval en de begeleiding van patiënten met de ziekte van Parkinson of met dementie (Alzheimer). De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

De geriatriefysiotherapeut adviseert en begeleidt ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Die informeert zij bijvoorbeeld over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Niet iedereen mag zich een geriatriefysiotherapeut noemen. Elke geriatriefysiotherapeut heeft naast de opleiding tot algemeen fysiotherapeut een masteropleiding (MSc) in de geriatrie therapie afgerond.

Vergoeding
De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste zorgverzekeraars is een vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerd geriatriefysiotherapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket opgenomen.

Specialisten

Menu