Echografie

Naar overzicht

Echografie

Echografie biedt een niet-invasieve methode om direct diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat (spieren-pezen-banden en kapsel).

Het gebruik van echografie van het bewegingsapparaat  binnen de fysiotherapie wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Dit is niet vreemd, want door de combinatie van klinisch onderzoek, het (dynamisch) gebruik echografie en de kennis van de functionele bewegingsleer is echografie een domein dat bij voorkeur binnen de fysiotherapie uitgevoerd wordt.

Echografie wordt gebruikt om de kwaliteit van spieren, pezen, kapsel, banden en soms ook zenuwen en bloedvaten in met name armen en benen in beeld te brengen en te beoordelen op bijv. kwaliteit, vorm en functie. Met een behandelkop, de zogenaamde 'transducer', worden met tussenkomst van gel hoogfrequente geluidsgolven in het lichaam gestuurd en weer opgevangen door dezelfde transducer. Middels software worden deze teruggezonden geluidsgolven omgezet in een beeld met grijstinten. U kunt het vergelijken met een echoscopie bij ongeboren kinderen.

Binnen onze praktijk wordt de echografie veel gebruikt in combinatie met shockwave behandeling. Eerst wordt de exacte locatie van het letsel bepaald met de echo, waarna deze doeltreffend behandeld kan worden met radiale of focussed shockwave-therapie.

Specialisten

Menu